Letar du efter beprövade metoder för att skala upp ditt digitala företag? Du är inte ensam. I detta inlägg går vi igenom 10 marknadsföringsstrategier som kan hjälpa dig att nå nya framgångsnivåer.

1. Content marketing: nyckeln till organisk tillväxt

Content Marketing

Vad är Content Marketing?

Content marketing, eller innehållsmarknadsföring, är konsten att skapa och dela värdefullt, relevant och konsekvent innehåll för att attrahera och engagera en väldefinierad målgrupp. Målet är inte direkt försäljning, utan att bygga en långsiktig relation med din publik. Detta i sin tur leder ofta till ökad kundlojalitet och försäljning över tid.

Hur implementerar man en framgångsrik content marketing Strategi?

 1. Identifiera din målgrupp: Vet du vem du talar till, blir det mycket enklare att skapa innehåll som de värdesätter.
 2. Skapa en innehållskalender: Detta hjälper dig att systematisera och planera ditt innehåll så att det ständigt finns något relevant att dela med din målgrupp.
 3. SEO-optimering: För att ditt innehåll ska nå ut till så många som möjligt behöver det vara optimerat för sökmotorer. Detta inkluderar allt från sökordsanalys till meta-beskrivningar och bildtexter.
 4. Mät och Utvärdera: Använd verktyg som Google Analytics för att följa hur ditt innehåll presterar och för att få insikter i vilka ämnen och format som din målgrupp föredrar.
 5. Iterera: Utifrån de insikter du får från din analys, justera din strategi för att ständigt förbättra och anpassa ditt innehåll.

Exempel på Content Typer

 • Blogginlägg som svarar på vanliga frågor inom webbutveckling eller digital marknadsföring.
 • Videotutorials som visar hur man kan optimera sin WordPress-webbplats.
 • E-böcker eller whitepapers som går djupt in på ämnen som SEO, UX-design eller social media-strategier.

Genom att kombinera dessa taktiker kan du bygga en kraftfull content marketing-strategi som inte bara driver trafik utan också konverterar besökare till långvariga kunder.

2. SEO: Investera i långsiktig trafik

Hur får man bra SEO?

Sökoptimering är ingen quick fix, men det är en av de mest kostnadseffektiva marknadsföringsstrategierna. Genom att optimera din webbplats för sökmotorer kan du attrahera en konstant ström av kvalitativ trafik.

Vad är SEO och varför är det viktigt?

Sökmotoroptimering, eller SEO, är processen att förbättra en webbplats på sätt som hjälper den att rangordnas högre i sökresultaten för relevanta sökord. För en webbyrå eller något annat företag som opererar online, är detta inte bara önskvärt – det är nödvändigt. Högre placering i sökresultat betyder större synlighet, vilket i sin tur ofta leder till högre trafik och fler potentiella kunder.

Grundläggande SEO-strategier

 1. Nyckelordsanalys: Innan du börjar med någon form av SEO-arbete, är det viktigt att förstå vilka sökord eller fraser din målgrupp använder. Verktyg som Google Keyword Planner eller SEMrush kan vara till stor hjälp här.
 2. On-Page Optimering: Detta inkluderar alla de faktorer du kan kontrollera på din egen webbplats. Tänk på saker som titel-taggar, meta-beskrivningar och bild-alt-texter.
 3. Teknisk SEO: Detta omfattar webbplatsens hastighet, mobilvänlighet och andra tekniska faktorer som sökmotorer beaktar när de indexera webbplatser.
 4. Inlänkar: Kvalitativa inlänkar från andra webbplatser är en av de starkaste rankingfaktorerna i Googles algoritm. Innehåll av hög kvalitet är ofta den bästa metoden för att attrahera dessa länkar.
 5. Lokal SEO: Om din webbyrå fokuserar på en specifik geografisk marknad, bör du även optimera för lokal SEO. Det inkluderar att ha en Google My Business-profil, lokala sökord och konsekvent NAP-information (Name, Address, Phone Number) över webben.

Mätning och analys

För att kunna bedöma framgången av din SEO-strategi, är det nödvändigt att sätta upp mätbara KPI:er (nyckeltal). Dessa kan inkludera organisk trafik, tid på webbplats, konverteringsgrad och många andra. Google Analytics och andra analysverktyg kan ge dig den insikten du behöver för att finjustera din strategi.

3. E-postmarknadsföring: konvertera och behåll

E-postmarknadsföring

E-post är en utmärkt kanal för att både förvärva och behålla kunder. Med rätt strategi kan du skicka personligt och relevant innehåll som konverterar.

Varför E-postmarknadsföring är en bra marknadsföringsstrategi:

 • Hög ROI: För varje dollar spenderad, kan avkastningen vara så hög som $42, vilket gör det mycket kostnadseffektivt.
 • Direkt Kommunikation: E-post tillåter direkt och personlig interaktion med kunden, vilket är effektivt för relationsskapande och konvertering.
 • Segmentering och Personalisering: Möjligheten att segmentera och personifiera e-postmeddelanden ökar relevansen och engagemanget, vilket i sin tur leder till högre konverteringsgrad.
 • Mätbarhet: Med e-postmarknadsföring kan du mäta allt från öppningsfrekvens till konverteringsfrekvens, vilket gör det lätt att utvärdera och justera strategin.
 • Långsiktig Kundengagemang: E-postmarknadsföring gör det möjligt att bygga långvariga kundrelationer och kundlojalitet genom regelbunden och relevant kommunikation.
 • Komplement till Andra Strategier: Fungerar utmärkt i symbios med andra marknadsföringsstrategier som sociala medier och SEO.

4. Sociala medier: bygg ett lojalt community

Marknadsföring i sociala medier

Sociala medier erbjuder en unik möjlighet att interagera med din målgrupp. Använda plattformar som Facebook och Instagram för att bygga en lojal följarskara och förstärka ditt varumärke. Här är några saker som är så bra med sociala medier:

 1. Ökad Synlighet: Sociala medier erbjuder en plattform där ditt företag kan nå ut till miljontals användare omedelbart. Detta ökar varumärkeskännedom och hjälper dig att nå nya marknader.
 2. Kundengagemang: Med rätt innehåll kan du engagera din målgrupp på ett sätt som traditionell marknadsföring sällan kan. Det skapar en tvåvägskommunikation som kan vara mycket värdefull för att förstå dina kunder bättre.
 3. Lägre Kostnad: Jämfört med traditionella marknadsföringskanaler, erbjuder sociala medier ofta en mer kostnadseffektiv metod för att nå ut till potentiella kunder.
 4. Snabb Respons: Sociala medier tillåter realtidskommunikation. Detta kan vara extremt värdefullt för att hantera kundserviceärenden, samlar in feedback, eller snabbt sprida viktig information.
 5. Datadriven Beslutsprocess: Plattformar som Facebook och Instagram erbjuder avancerade analysverktyg. Denna data kan hjälpa dig att finslipa din strategi, bättre förstå din målgrupp och därmed optimera ROI.
 6. Skalbarhet: Med sociala medier kan du starta smått, testa olika strategier, och sedan skala upp det som fungerar. Det gör det lättare att anpassa sig och växa på ett hållbart sätt.
 7. Personligt Varumärke: Sociala medier är inte bara bra för företaget, men också för att bygga ett personligt varumärke. Detta kan vara särskilt relevant för dig som är intresserad av att etablera dig som en tankeledare inom digital marknadsföring i Sverige.

5. Influencer marketing: förstora din räckvidd

Jobba med influnecers

Använd influenser för att få ditt meddelande att nå ut till en bredare publik. Detta kan vara särskilt effektivt om du kan hitta personer som redan har förtroende inom din bransch. Här är några saker som är så bra med influenser marketing:

 1. Tillit & Autenticitet: Influencers har redan etablerat en förtroendefull relation med sina följare. När de rekommenderar ditt varumärke, kommer det med en inbyggd trovärdighet som är svår att uppnå med andra former av reklam.
 2. Riktad Exponering: Eftersom influencers vanligtvis har en mycket specifik målgrupp, kan du med hög precision rikta din marknadsföring mot rätt demografi, vilket ökar chansen för konvertering.
 3. Hög ROI: Studier har visat att influencer-marknadsföring ofta genererar en hög avkastning på investeringen. För varje krona spenderad kan man ofta se en mångdubbel tillbaka.
 4. Sociala Bevis: När en influencer använder eller rekommenderar en produkt, blir det ett slags socialt bevis för varumärkets kvalitet, vilket kan öka försäljningen och kundlojaliteten.
 5. Kreativt Innehåll: Influencers är ofta skickliga på att skapa engagerande innehåll. Detta innehåll kan du använda i din egen marknadsföring, vilket sparar tid och resurser.
 6. Snabb Brand Awareness: Eftersom influencers redan har en stor och engagerad följarskara, kan du räkna med att ditt varumärke snabbt får ökad exponering.
 7. Möjlighet till Långsiktiga Partnerskap: Ett framgångsrikt samarbete med en influencer kan leda till en långsiktig relation som genererar värde över tid, inte bara i form av försäljning men också i form av brand loyalty och engagemang.

6. Partnerskap: två är starkare än en

Samarbeta

Genom att samarbeta med andra företag eller influencers kan du dra nytta av en större publik och dela marknadsföringskostnader. Här är fler bra saker med att skapa ett partnerskap:

 1. Resursdelning: Genom samarbete kan företag dela på resurser som kunskap, personal och teknologi, vilket kan leda till kostnadsbesparingar och effektiviseringar.
 2. Marknadstillgång: Ett samarbete kan öppna dörrar till nya marknader och kundsegment som annars skulle vara svåra eller dyra att nå.
 3. Kompetensutbyte: Varje företag har sin egen uppsättning expertiser. Genom att samarbeta kan företag dra nytta av varandras specialkompetenser, vilket kan leda till innovativa lösningar.
 4. Ökad Kredibilitet: Ett samarbete med ett välkänt eller respekterat företag kan förbättra ditt eget företags anseende och trovärdighet i marknaden.
 5. Kundvärde: Genom att kombinera tjänster eller produkter kan företag erbjuda kunderna ett större värde, vilket kan skapa en differentierande faktor i en konkurrensutsatt marknad.

7. Video: kapitalisera på engagemang

Videoinnehåll lockar till sig och håller konsumenternas uppmärksamhet bättre än nästan alla andra former av innehåll. Det är en utmärkt metod för att förmedla komplex information på ett lättillgängligt sätt. Här är fler anledningar till varför det är så bra:

 1. Engagemang: Video är ofta mer engagerande än text och bild. Det kan hjälpa dig att snabbt fånga och behålla tittarens uppmärksamhet.
 2. Informationsdensitet: En video kan förmedla en stor mängd information på kort tid, vilket gör det lättare för kunderna att förstå ditt erbjudande och ditt varumärkesvärde.
 3. SEO-Fördelar: Video kan faktiskt förbättra din sökmotorranking. Google uppskattar diversifierat innehåll och videor får ofta högre engagemang, vilket kan förbättra din webbplats SEO.
 4. Social Sharing: Videor är lätta att dela på sociala medier, vilket ökar dess räckvidd och potential att bli viral. Detta kan drastiskt öka din brand awareness utan extra kostnad.
 5. Konverteringar: Statistik visar att inkludering av video på landningssidor och i e-postkampanjer ofta leder till högre konverteringsfrekvenser.
 6. Bygger Förtroende: Video gör det möjligt att på ett mer personligt sätt förmedla ditt budskap och din brand persona, vilket kan bidra till att bygga förtroende med din målgrupp.
 7. Mätbarhet: Precis som med andra digitala marknadsföringsverktyg, är videoinnehåll lätt att mäta. Du kan få insikter om tittartid, engagemang och konverteringseffektivitet, vilket hjälper dig att justera din strategi för bästa ROI.

8. Retargeting: fånga upp de förlorade själarna

Retargeting

Har någon besökt din webbplats men inte konverterat? Använd retargeting för att påminna dem om varför de besökte dig från början. Här är anledningar till varför det är en så bra marknadsföringsstrategi:

 1. Högre Konvertering: Personer som har besökt din webbplats tidigare men inte genomfört ett köp är redan halvvägs i din säljtratt. Retargeting hjälper dig att nå dessa ”varma leads” och ofta konvertera dem till kunder.
 2. Kostnadseffektivt: Att rikta om marknadsföring till personer som redan har haft någon form av interaktion med ditt varumärke är oftast mer kostnadseffektivt än att nå ut till helt nya målgrupper.
 3. Anpassad Kommunikation: Med retargeting kan du skräddarsy budskap baserat på användarens tidigare beteende. Detta gör din marknadsföring mer relevant och ökar chansen för konvertering.
 4. Brand Recall: Genom att regelbundet visa ditt varumärke för potentiella kunder håller du ditt företag ”top of mind,” vilket kan vara avgörande när de är redo att göra ett köp.
 5. Datainsamling: Retargeting ger dig värdefull data om hur dina potentiella kunder interagerar med ditt innehåll, vilket kan användas för att ytterligare finslipa din övergripande marknadsstrategi.
 6. Ökad LTV (Livstidsvärde): Genom att rikta om annonser till befintliga kunder för upsell eller korsförsäljning, kan du också öka kundens totala livstidsvärde.
 7. Kompletterar Övriga Strategier: Retargeting är en utmärkt komplettering till andra marknadsföringstaktiker som SEO, influencer-marknadsföring och e-postkampanjer.

9. Kundrecensioner: socialt bevis som säljer

Få fler omdömen

Potentiella kunder letar ofta efter recensioner innan de gör ett köp. Positiva recensioner och fallstudier kan göra underverk för din konverteringsgrad. Här är anledningar till varför det är så bra:

 1. Bygger Förtroende: Positiva recensioner kan öka förtroendet för ditt varumärke. Människor tenderar att lita mer på oberoende kundomdömen än företagets egen marknadsföring.
 2. Höjer Konverteringsgraden: Recensioner kan hjälpa kunderna att ta det sista steget till köp. En produkt med många positiva recensioner är ofta mer tilltalande än en produkt utan feedback.
 3. SEO Värde: Recensioner genererar nytt, unikt innehåll, vilket sökmotorer älskar. Detta kan förbättra din ranking och därmed öka din online synlighet.
 4. Kundinsikt: Negativa recensioner, om hanterade korrekt, kan ge dig värdefull feedback om vad som kan förbättras i ditt erbjudande eller din kundservice.
 5. Socialt Bevis: Recensioner fungerar som sociala bevis, vilket är en kraftfull psykologisk trigger som kan påverka konsumentbeteende positivt.
 6. Gratis Marknadsföring: Varje recension är i princip en form av gratis marknadsföring. Det är innehåll som konsumenterna skapar åt dig, vilket breddar ditt varumärkes räckvidd.
 7. Ökad Livstidsvärde: Genom att publicera och agera på recensioner visar du att du bryr dig om kundens upplevelse, vilket kan öka kundlojaliteten och livstidsvärdet per kund.

10. Analytics: mät, utvärdera, optimera

Lär dig google analytics

Använd data för att förstå vad som fungerar och vad som kan förbättras. Med verktyg som Google Analytics kan du spåra en rad olika KPI:er och göra datadrivna beslut. Här är några anledningar till varför det är på bra:

 1. Datadriven Insikt: Google Analytics ger dig konkreta siffror och trender som du kan agera på, vilket hjälper dig att fatta informerade beslut snarare än att lita på magkänsla.
 2. Beteendeanalys: Verktyget låter dig se exakt hur besökare interagerar med din webbplats, vilket kan ge dig idéer om var du ska göra förbättringar för att öka konverteringar.
 3. Kostnadseffektivitet: Genom att förstå vilka marknadsföringskanaler som genererar mest trafik och konverteringar, kan du allokera resurser mer effektivt och därmed öka ROI.
 4. Kundsegmentering: Google Analytics låter dig bryta ner din trafik i olika segment, vilket kan hjälpa dig att rikta in dig på specifika målgrupper med mer skräddarsydda marknadsföringskampanjer.
 5. Mäta Kampanjprestanda: Verktyget hjälper dig att spåra prestanda för olika marknadsföringskampanjer, inklusive e-post, sociala medier och PPC, vilket är värdefullt för kontinuerlig optimering.
 6. Öka Retention: Genom att analysera användarbeteende och engagemang kan du identifiera möjligheter för att öka kundtillfredsställelse och därmed kundretention.

Samanfattning av marknadsföringsstrategier

Som du märker finns det många marknadsföringsstrategier och att använda alla kräver mycket tid eller en stor budget. Du ska använda den eller de marknadsföringsstrategier som du genom data finns ger mest värde och lönsamhet till din verksamhet. Vi hoppas du har fått värde av detta inlägg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om du upplevde denna artikel som givande. Då påminns då om när vi uppdaterar med likande innehåll. Prenumerera här.